Over Saxyon

'Saxyon is een zeer veelzijdig en dynamisch duo, bestaande uit de twee jonge musici Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoons), dat sinds zijn ontstaan in 2013 in korte tijd de harten van het publiek heeft veroverd met zijn zuivere klank en afwisselend repertoire.'

about

Saxyon

Saxyon is een zeer veelzijdig en dynamisch duo, dat sinds zijn ontstaan in 2013 in korte tijd de harten van het publiek heeft veroverd met zijn zuivere klank en afwisselend repertoire. Marijke en Ellen weten als geen ander de talloze mogelijkheden van hun jonge instrumenten voor het voetlicht te brengen en waren hiermee o.a. te gast bij Radio 4, het Bachfestival Dordrecht, festival Het Accordeon en vele kamermuziekseries. Eén van de speerpunten voor dit duo is het ontdekken van de mogelijkheden in klank en repertoire van de bijzondere combinatie van saxofoon en accordeon. Deze zoektocht heeft hen inmiddels al vele prachtige concertprogramma’s opgeleverd. Het tweede, minstens even belangrijke speerpunt, is de samenwerking met componisten, om zo meer repertoire voor deze vrijwel onbekende combinatie te creëren. Inmiddels hebben verschillende hedendaagse componisten, waaronder Ad Wammes, Bernard van Beurden en Dolf de Kinkelder, al werken aan het duo opgedragen. Saxyon staat garant voor dynamische optredens, met mooie verhalen achter de muziek en interessante weetjes over repertoirekeuze, de muziek zelf of de componist erachter. Daarnaast vergeten Marijke en Ellen niet om aandacht te schenken aan hun instrumenten, met al hun mogelijkheden. Naast het geven van kamermuziekconcerten heeft Saxyon zich ook gespecialiseerd in het begeleiden van koren, waarbij het duo soms wordt uitgebreid met Rebecca Fransen op contrabas. Zo voerden zij onder meer eigen arrangementen uit van het Requiem van Fauré, het Stabat Mater van Pergolesi, het Requiem van Mozart en verschillende kortere koorwerken van Barok tot Hedendaags.

Ellen Zijm

Accordeon

Ellen Zijm (1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde.

Ellen bracht zowel solistisch als in verschillende kamermuziekbezettingen verscheidene werken in première.
Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio, het NJO en Operafront.
Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij op vele grote podia en bracht zij begin 2015 de CD ‘De Thuiskomst in the early Baroque’ uit.

De ongekende mogelijkheden van de combinatie saxofoon en accordeon worden door Marijke Schröer en Ellen in het duo SaxYOn onderzocht. Aan dit duo werden o.a. composities opgedragen van Bernard van Beurden en Ad Wammes. Zij zijn (soms binnen grotere bezettingen) regelmatig betrokken bij koorbegeleidingen met o.a. eigen bewerkingen van het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Fauré.

Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005, 2009 en 2015 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meerdere malen te horen op Radio 4 in onder andere Spiegelzaal en Opium.

Ook maakt Ellen deel uit van het BigHouse Quartet, dat zich op projectbasis met grotere producties en voorstellingen bezighoudt en altijd op zoek is naar cross-over projecten met andere kunstvormen.

Meer informatie op www.ellenzijm.nl

Marijke Schröer

Saxofoon

Marijke Schröer (1987) begon haar Bachelor-opleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Peter Stam. Tijdens deze opleiding en op jonge leeftijd werd zij al uitgenodigd deel te nemen en behaalde de finales van belangrijke internationale competities; zoals Hülsta Woodwinds in Münster en de TIM (Torneo Internazionale di Musica) te Verona.
Daarnaast speelde zij een prominente rol tijdens het ‘Philip Glass Festival’ Groningen, soleerde tijdens de saxofoondagen Veenhuizen, werd gevraagd voor een aantal premières (o.a. van Bernard van Beurden) en maakte cd opnames/concerttours met de KMKJWF (Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso).

Na haar eindexamen, dat beoordeeld werd als Cum Laude, vervolgde zij haar master aan het Conservatorium van Amsterdam bij gerenommeerd docent Arno Bornkamp, waar ze in juni 2011 met succes haar Master of Music titel behaalde.

Veel succes behaalde Marijke met haar Melisma Saxophone Quartet en het Noota Saxofoon Duo, maar ook als soliste waren er een aantal hoogtepunten; o.a. de Nederlandse première van ‘Worksong’ gecomponeerd door befaamd componist Christian Lauba.

Het Melisma Saxophone Quartet werd als enige Nederlandse ensemble ooit uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘International Chamber Music Competition Osaka’, daar werden zij niet alleen 4e plaats winnaar, maar ontvingen ook eervolle vermeldingen. Daarnaast was het kwartet te horen vanuit het Concertgebouw live voor radio 4 (Amsterdam), Orgelpark (Amsterdam), Manuel de Falla Hall (Madrid), Izumi Hall (Japan), World Saxophone Congress (St. Andrews), Davos Festival (Zwitserland), Grieg Festival (Noorwegen) ect.

Masterclasses volgde Marijke o.a. bij Stefan Metz, Claude Delangle, Lars Mleklusch, Philippe Braquart, Walter van Hauwe en Jean Marie Londeix.

Meer informatie op www.marijkeschroer.nl 

SaxYOn boeken?

Contact